Üniversitemiz bünyesinde daha önce alımı gerçekleştirilen SSL sertifikası, Üniversitemiz ana sayfası ile akademik ve idari birim sayfalarına 14 Şubat 2020 tarihinde, Ebys Sistemine 21 Şubat tarihinde, Bap sistemine 4 Mart 2020 tarihinde, Kartlı Geçiş Sistemine ise 18 Mart 2020 tarihinde eklenerek üniversitemiz sistemlerinde kullanılmaya başlanmıştır. Ayrıca Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi ilgili birimlerine de 23 Ocak 2020 tarihinde SSL Sertifikası gönderilmiştir.
SSL Sertifikası Nedir?
Açılımı “Secure Sockets Layer” olan SSL Türkçe anlamı ile “Güvenli Giriş Katmanı” demektir. SSL Sertifikaları site adreslerinin doğruluğunu kontrol ederek Sunucu ve istemci arasındaki veri iletişimini şifreleyerek güvenli bir şekilde iletilmesini sağlayan güvenlik protokolüdür. Veri akışında kullanılan şifreleme yönteminin gücü kullanılan anahtar uzunluğuna bağlıdır. Anahtar uzunluğu bilginin korunması için çok önemlidir. SSL, gönderilen bilginin kesinlikle ve sadece doğru adreste deşifre edilebilmesini sağlar. Bir bilgi gönderilmeden önce otomatik olarak şifrelenir ve sadece doğru alıcı tarafından deşifre edilebilir. Bu sayede her iki tarafta da doğrulama yapılarak yapılan işlemin / bilginin gizliliği ve bütünlüğü korunmuş olur.
SSL korumalı bir sayfaya girildiğinde, tarayıcı çubuğu URL adresinde bir asma kilit simgesi ve https:// öneki görüntülenir. Asma kilit simgesine tıklanılarak ilgili sertifika ayrıntılarına ulaşılabilir.
SSL Sertifikası Özellikleri
SSL Sertifikası Şu Özellikleri Barındırır
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
Güncelleme Tarihi: 30 Eylül 2022